donderdag 12 februari 2009

Zo, en hoe gaat het nou op dat project?


Het eerste wat gebeuren moest was het uitgraven van de fundering voor het achterste gedeelte (ons woonhuis dus) en de muur rondom tot aan de straat – om voor de hand liggende redenen wordt de straatmuur later geplaatst. Inderdaad, iets met vrachtwagens die het terrein op moeten kunnen.


Dat uitgraven is inmiddels gebeurd en de sleuf (1.50 meter dieper dan het straatniveau) is inmiddels gevuld met de fundering:rivierkeien en cement, aan de voet een meter breed en bovenaan ca. 30 centimeter. In die fundering is maximaal om de 4 meter de voet van een gewapend betonnen kolom verzonken. Op de foto rechts zie je die gaten; daar moeten de kolommen nog komen. Boven de fundering is die kolom nu nog alleen de wapening van betonijzer, die met bamboe min of meer recht wordt gehouden, zoals je op de linkerfoto kunt zien. De fundering, inclusief de kolommen, is nu nagenoeg klaar.

Op de fundering wordt nu een slop gelegd: de onderste “ring” die het huis aardbevingbestendig maakt, ook weer van gewapend beton. De wapening ligt overal nu, de bekisting (waarin het beton wordt gestort) ligt er voor 60%, en het eerste gedeelte daarvan is inmiddels gestort. De bovenkant van de slop heeft de hoogte van de dekvloer van het huis; we wonen straks dus ongeveer een halve meter boven de tuin. Handig, als het regent!

1 opmerking:

Denise zei

Sommige dingen kunnen blijkbaar dus toch best snel gaan op Bali. Maarja, jullie hebben natuurlijk haast; wij komen n.l. deze zomer!

X
D|nies