zondag 15 februari 2009

Over water....

Wat we NIET hebben:

Een aansluiting op de waterleiding.

Een aansluiting op de riolering.

Kortom, de waterwerken doen we zelf en dat kan ook want we hebben een eigen waterbron op het land. Nu nog zorgen dat het werkt!

En daarvoor heeft Dolf het volgende bedacht.

Omdat er op Bali nog wel eens een aardbeving plaats vindt en er daardoor leidingen kunnen scheuren, is het wel makkelijk als je op eenvoudige wijze bij die leidingen kunt komen zonder te veel vloeren open te moeten breken, bij voorkeur. Dus zijn de volgende zaken voorzien:

1. Buiten de buitenmuur van het huis ligt een strook van een meter breed rondom, die ook van ons is. Alle leidingen (schoon water, vuil water, electriciteit) komen daar in te liggen. Zo kunnen we er altijd vrij eenvoudig bij als dat nodig is.

2. Vrijwel alle badkamers liggen tegen buitenmuur. Daardoor zijn de leidingen die door het huis onder de vloer liggen, zo kort mogelijk en blijven eventuele breekwerkzaamheden beperkt. (Bovendien werken ze als extra warmte-isolatie voor de ernaast gelegen AC ruimtes, mooi meegenomen!).

3. Alle putten (per badkamer 3 versterfputten voor douchewater er een put voor toiletafvoer, met daartussen veel ruimte graag) liggen ook in die strook van een meter breed buiten de muur.

4. Het water halen we links en rechts van het huis, binnen de muren, door naar zo'n 60 meter diep te boren. Daar is het water 200% zeker niet vervuild door wat er uit onze putten sijpelt – of uit die van de buren. Wat er ook gebeurt.

Die putten worden nu gegraven. Ik heb er hier wat foto’s bij gedaan. Beestenwerk, meters diep in de kleigrond staan de jongens tot hun middel in het water te werken. En dan ook nog kunnen lachen voor de foto.


3 opmerkingen:

Denise zei

Hoi Peet, even een berichtje om te melden dat men niet kan reageren op dit blog, tenzij men een eigen blog heeft of een google account. Misschien de instellingen van het andere blog overnemen?
X Dnies

Anoniem zei

volgens mij gaat het nu goed Dnies....ff testen als anonymus......YES!

Anoniem zei

Ha Peter (bouwheer)

Liggen jullie nog een beetje op schema??

Gr. Joost

@Denise,

Bedankt voor het verhelpen van het euvel om een reactie te plaatsen. Lukte mij ook niet.

Gr. aan de dames

Joost