donderdag 19 februari 2009

Net als bij de pizzabakker

uit een oude Nederlandse reclame, moet je bij het bouwen van een huis onderaan beginnen: bij de bodem.

Nu de fundering klaar is en men driftig aan het opmetselen van de muren is begonnen, blijkt die fundering en de slop daarop aardig in de weg te zitten bij het aanvoeren (opperen in vaktaal) van stenen en cement.

Stenen in de kruiwagen, brengen tot aan de muur, daar over de muur heen overladen in de volgende kruiwagen, brengen tot aan de volgende muur, daar over de muur heen overladen in de volgende kruiwagen, brengen tot aan de metselaar...het is goed voor de werkgelegenheid maar iets minder goed voor de voortgang van het project.

Dus zijn de afgelopen dagen besteed aan het slopen van een paar stukken muur, zodat vrachtwagens nu het huis binnen kunnen rijden. En dat doen ze om de bodem (witte kalksteen uit de bergen) daarin te kunnen storten. Zodat de logistiek van het project veel beter wordt en er dus sneller kan worden gebouwd. Reculer pour mieux sauter, zoals het oude Zweedse spreekwoord zegt.

Verder is er nu een echte bouwkeet (voor de opslag van duurdere, stelenswaardige materialen), gaat de buitenmuur de eerste ring van beton op 2 meter hoog krijgen, en zie je Elise in haar slaapkamer (zie je hoe diep ze staat? De bodem van kalksteen komt tot aan de bovenkant van de betonnen rand zometeen) met de deur naar haar badkamer op de achtergrond.

Geen opmerkingen: