zaterdag 18 juli 2009

Het einde is in zicht

Na bijna zes maanden bouwtijd lijkt dit een van de laatste bijdragen op het bouwblog te gaan worden. Op het moment wordt er nog druk getimmerd aan het houtwerk van de pergola, maar verder bestaat het werk binnen vooral uit schoonmaken – de schilders moeten nog een paar plekjes bijwerken en dan is het gebeurd. Ik verwacht dat Mark en Denise begin komende week als eerste bewoners naar een gastenverblijf kunnen als ze dat willen.

Nou ja, als eerste: op de foto zie je het bed van onze oudste werknemer, die in een van die verblijven slaapt – hij heeft als enige een eigen kamer, de rest van de jongens slaapt in de pembantu-woning aan de voorkant. Twee kamers, waar er toch wel een stuk of twintig in lijken te passen.


Ook de poort is grotendeels klaar; alleen een paar treden moeten nog van zwarte zandsteen worden voorzien. Deze foto is wat mistig, omdat er voor de deur nu vuil wordt verbrand; dat mag hier.



De garage krijgt nog een verflaag, evenals de garagedeuren en dan zit het werk er daar ook op – zelfs de twee beugels boven de wasbak en naast de deur voor het ophangen van natte respectievelijk droge duikkleding zijn gemaakt en opgehangen. En er moet nog een uitlaat-opening komen voor het diesel-aggregaat dat we hebben als noodstroomvoorziening.

Het wachten is dan nog op de tweede electriciteitsmeter, zodat we voldoende vermogen hebben om de tuinverlichting en AC’s van de gastenkamers aan te sluiten. Die meter komt deze week; daana vragen we de derde en laatste aan.

Omdat we veel van het oppervlak van onze grond hebben bebouwd, moet alle regenwater nu worden geabsorbeerd door de resterende (tuin-)grond, ook het water dat vanaf onze daken de tuin in gaat – dat gaat natuurlijk nooit lukken. Vandaar dat de hele tuin is voorzien van een drainage-systeem, waarvan de pijpen uitkomen in een enorme put voor het huis – die put wordt nu gegraven en straks weer afgedekt, zodra de betonnen wanden zijn gemaakt.

Over een paar dagen is alle werk binnen de poort dus gedaan en kan de tuinploeg komen om de tuininrichting af te werken. Nog even...of zou er toch nog ergens een kink in de kabel komen?

Geen opmerkingen: